Oppmåling av Amana-skottbenken Measures of the Amana-skottbenk

DSC01959
I mai 2017 var en gruppe norske tømrere, snekkere og en smed på USA-tur blant annet for å besøke arrangementet HANDWORKS 2017. HANDWORKS er en håndverks- og håndverkermesse der produsenter av håndverktøy, forhandlere av gammelt verktøy, produsenter av håndlagde tregjenstander, håndverkere og entusiaster møtes.
Arrangementet gikk av stabelen for tredje gang i år, og for om lag ett år siden hadde Roald Renmælmo fått melding om at det sto en gammel skottbenk som utstillingsbukk for tekstiler på Amana Woolen Mill. Arrangøren var blitt oppmerksom på hva det kunne være etter å ha lest om skottbenker på bloggen http://www.skottbenk.com. Tanken bak besøket på messa var å ta benken nærmere i ettersyn, vi skulle lage en ny benk og vise hvordan skottbenker brukes, og vi ville selvfølgelig se på alt det spennende de andre drev med og solgte.

DSC03153
Vi var spent på hvilke mål benken hadde, først og fremst med tanke på om det kunne være brukt norske tommer. Amana var en tysk bosetting fra 1850-tallet, men kanskje kunne noe knyttes til norsk eller dansk tradisjon. Men norske tommer stemte dårlig, så med tanke på at det kanskje er noen i USA som vil lage en kopi er måla oppgitt i engelske tommer/inch.

DSC01961-001
Skottbenken er i sin helhet bygget av eik, med unntak av langborda og lektene som er festa oversida av langborda. Langborda er av bartre som kan minne om furu. Hva årsaken til at det er lagt på lekter fant vi ikke noe godt svar på, kanskje de som brukte den ønska en høyere benk.

 

This slideshow requires JavaScript.

Gjennom beina i bukkene går det lange bolter med firkant-hode og skive for å holde dem stabile. Ellers er et av beina reparert med skrue og bolt der skruen går gjennom. Langborda er festa med blanke treskruer med spor.

Forfattar: Ivar Jørstad

Bygningsvernhåndverker i Buskerud fylkeskommune og Buskerud bygningsvernsenter. Tømrermester og student ved NTNU i tradisjonelt bygghåndverk.

One thought on “Oppmåling av Amana-skottbenken Measures of the Amana-skottbenk”

Kommenter innlegget