Kva kom først – høvelbenken eller skottbenken?

Tomas Karlsson høvlar kant på benkeplate til høvelbenk. Emnet er 3,8 meter langt, 15" bredt og 3 1/2" tjukt. For å få emnet fast på kant spente vi det opp i to lause bukkar til ein skottbenk. Foto: Roald Renmælmo
Tomas Karlsson høvlar kant på benkeplate til høvelbenk. Emnet er 3,8 meter langt, 15″ bredt og 3 1/2″ tjukt. For å få emnet fast på kant spente vi det opp i to lause bukkar til ein skottbenk. Foto: Roald Renmælmo

Vi har så langt ikkje fått inn postar om skottbenk i Sverige men det er ting på gang. I ventetida kan eg presentere litt frå arbeidet med å snikre ein kopi av høvelbenken frå Vasaskipet. Eg og Tomas Karlsson driv med dette arbeidet i Mariestad i Sverige. Verkstaden vår er høvelverkstaden som er nytta i undervisninga av studentane på Bygghantverk ved Gøteborgs Universitet. Der stod det to lause bukkar til ein skottbenk. Desse var veldig bra å ha for å feste benkeplata til høvelbenken på høgkant for å skyte kanten bein. Skytinga gjorde vi utan langbord, berre ved å sikte langs kanten og justere med høvelen. Vi kan då seie at det er nødvendig med ein skottbenk for å snikre ein høvelbenk. 😉

Slike lause bukkar finnast det ein del av ulike stader i Noreg. Nokre av desse kan vere frå ein demontert skottbenk medan andre kan vere til spesielle føremål? Vi har så langt ikkje posta noko om slike men det får vel kome etterkvart?

Forfattar: Roald Renmælmo

Snikkar med fokus på handverkstradisjon og handverktøy. Universitetslektor og PhD stipendiat på NTNU i Trondheim. Eg underviser på tradisjonelt bygghandverk og teknisk bygningsvern og restaurering.

One thought on “Kva kom først – høvelbenken eller skottbenken?”

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: